субота, 5. март 2016.

PROFIL INTERVJU



Posao kao posao

POLITIKA NAM JE U KRVI

Kada bih se ponovo rodila, bavila bih se novinarstvom, zato što je ovo posao koji mi se dopada.

            Dočekala nas je sa osmehom i puna samopouzdanja čime je napravila lepu atmosferu za razgovor. Mi smo uz nekoliko zanimljivih pitanja još više ulepšali vreme koje smo proveli sa Brankom Vasiljević, novinarkom Politike.
            Zapitali smo se koji fakultet treba završiti da bi bio novinar? Branka nam je rekla da je završila Fakultet političkih nauka. «Fakultet koji sam završila nije lak, ali nije ni težak za onoga ko se trudi da ostvari uspeh», kaže Branka. Htela je da upiše faklultet gde joj neće trebati matematika ili fizika zato što joj ti predmeti nikad nisu bili jača strana. Prvo je razmišljala o arheologiji, ali je shvatila da je novinarstvo bolje za nju.
            U Politici ima dosta rubrika, a Branka radi u Beogradskoj hronici baveći se posebnim temama iz Beograda te je još uvek zapravo novinar opšte prakse.
            Zanimalo nas je da li je ikada čeznula za drugim poslom. «Ne, nisam», kaže Branka. Da se ponovo rodi, Branka bi se opet bavila novinarstvom jer je to posao koji voli i koji je ispunjava.
            Hteli smo da čujemo od Branke koja njena priča joj se najviše svidja. «Napisala sam mnogo tekstova i ne mogu da se odlučim koji mi se najviše svidja», kaže Branka. Svi njeni radovi su joj podjednako lepi, ali ipak nam je pokazala jedan koji je skoro izašao na stranama Politike. «Svetska slava poslednjeg beogradskog parfemdžije» glasio je naslov koji je obećavao divan tekst. Kada smo pročitali ovaj članak, dopunili smo mišljenje da je Branka odlična novinarka i da smo izabrali pravu osobu za naš razgovor.





Strahinja Djurić







Šetnja po listovima od novina

NOVINAR VELIKIH CILJEVA

Branka Vasiljević, novinarka Politike, o teškoćama i zadovoljstvima novinarske profesije.



Sa zadovoljstvom je pristala na razgovor, mada joj je to bio slobodan dan na poslu. Sedeli smo u prijatnom okruženju galerije – knjižare što je doprinelo da razgovor bude opušteniji.

Beogradska horinika


Branka Vasiljević je novinarka Politikine rubrike Beogradska hronika već punih devet godina. Razgovaramo o tome kako joj se svidja posao novinara i da li uživa u njemu. Kaže da je njen posao veoma naporan, ponekad i stresan, ali su zato rezultati besprekorni i u njima se uvek uživa, dodaje uz osmeh. 


Korak po korak do uspešno završenog posla


«Napraviti neku vest nije ni malo lako. Kada dodjemo do neke priče, moramo da je proverimo kod više ljudi, odnosno izvora, kako bismo bili sigurni da je ta vest tačna. Uvek moramo pratiti razna dešavanja i uvek moramo da budemo aktivni u ovom poslu u bilo koje doba dana. Da bih uspešno završila «misiju», moram da pratim hroniku, javna preduzeća, Skupštinu Grada i razna dešavanja u gradu.» - kaže Branka sa izrazom odgovornosti na licu.

Koncentracija za ovaj posao – obavezna


Zašto je njen posao tako naporan? Zato što mora da hvata u potpunosti tačne beleške. Kada radi, mora da uključi tri «čula»: diktafon, ruku i mozak, što dokazuje da je za ovaj posao potrebna dobra koncentracija – objašnjava nam Branka pokazujući ove tri stvari. 



Lazar Savić 






Susret sa novinarkom Politike                         

JEDNOM NOVINAR – UVEK NOVINAR 

Branka Vasiljević govori o svojoj profesiji kao o načinu života: «Kada bih se ponovo rodila, radila bih isto što i sada radim».



 
            Dolazim na novinarsku radionicu. Ona nas već čeka i razgovara sa Katarinom, voditeljkom radionice. Isprva pričamo o raznim temama vezanim za novinarstvo. Izgleda sofisticirano i prilično koristi ruke u objašnjavanju i razgovoru. Veoma je ljubazna i sa interesovanjem nas sluša i odgovara na naša pitanja.
            Mada je već najavljena kao gošća, ona i zvanično počinje razgovor predstavljanjem: «Zovem se Branka Vasiljević i novinarka sam dnevnog lista Politika. Završila sam Fakultet političkih nauka u Beogradu, inače sam iz Bosne.» Pričala nam je o svojim iskustvima na fakultetu i pomenula matematiku kao školski predmet: «Matematika mi uopšte nije išla u školi», nasmejala se, «i to je jedan od razloga što sam odabrala da studiram novinarstvo». Onda nas je pitala kako mi stojimo sa matematikom i nastavila: «Htela sam da upišem nešto gde nema matematike. Prvo sam razmišljala o arheologiji, ali sam onda shvatila da više želim novinarstvo».
            Branka potom objašnjava da u Politici ima više rubrika, a da ona piše za jednu koja se zove Beogradska hronika. Za svoje radno vreme kaže da nije ustaljeno već je «klizno». «Trebalo bi da počne u 10 časova, ali ako je nešto vanredno, dolazimo i ranije, a kraj radnog vremena je onda kada se sve obaveze završe.» Naime, kada tekst bude napisan, on se šalje uredniku da ga pregleda, i kada urednik odobri tekst, novinar može da ide kući. Ako nešto nije u redu, kreće se ispočetka.
            Za svoje izvore informacija kaže da su obično javna preduzeća i njihove PR službe, Skupština Grada, policija i hitna pomoć ili bolnice. Kada sazna za neku situaciju koja se iznenada dogodila, ostavlja sve svoje poslove u redakciji i kreće na teren. Kada se desi neka saobraćajna nezgoda ili ubistvo, kaže da je veoma važno što pre stići na mesto dogadjaja. Govori o vremenu kada su u redakciji bili u mogućnosti da slušaju policijsku motorolu pa se često dešavalo da do mesta dogajaja novinari stignu pre policije.
            «Cilj je da skupimo što više informacija od ljudi koji su bili na mestu dogadjaja, od očevidaca. Zato treba što pre stići. Kada dodje policija, svi moramo da se povučemo i onda više nemamo šanse da uzmemo izjave od svedoka dogadjaja, već samo posredno.» Po njenim odgovorima zaključuje se da je novinarima lakše bilo u vreme kada su bili u mogućnosti da «prisluškuju» policiju nego sada.
            Branka objašnjava i kako je dva puta zamalo tužena zbog svog posla. Prve pretnje tužbom oslobodila se argumentima, a pretnju joj je uputila jedna majka zbog napisane vesti o problematičnom dečaku u jednoj školi.  «Drugi put mi je prećeno tužbom jer sam pogrešno napisala prezime jednog direktora dečje klinike, ali je uz izvinjenje i ispravku, i ta tužba izbegnuta.»
            Na pitanje kada bi se ponovo rodila, da li bi opet izabrala ovaj posao, pre odgovora usledio je dubok uzdah. Ipak je rekla: «Kada bih se ponovo rodila, uz male izmene, radila bih isto ovo što i sada radim jer je kad u to jednom udjete, novinarstvo postaje način razmišljanja i življenja.»



  

Darinka Stanimirović



Нема коментара:

Постави коментар