субота, 5. март 2016.

KOMENTAR - KORAK KA SMRTI



KORAK KA SMRTI
U Srbiji zvanično ima oko 30.000 registrovnih narkomana, ali nezvanične procene kažu da ih ima i više stotina hiljada.

Pred ovakvim stvarima u Srbiji se danas zatvaraju oči, troše se ogromne sume novca u borbi protiv uvoženja opojnih supstanci u našu zemlju, ali su razlike neprimetne. Prema podacima Zavoda za lečenje bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici, broj heroinskih zavisnika opada, dok je upotreba marihuane u porastu. Koliko je i u prestonici ovaj problem izražen pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Tako, u Beogradu, na svakih 1.000 stanovnika živi pet registrovanih narkomana, odnosno skoro 8.000 osoba. Većina njih, nažalost, nije raspoložena za lečenje. Da je drogiranje postalo rasprostranjeno svuda po zemlji, pokazuju činjenice da je svki drugi učenik prvog razreda srednje škole već probao marihuanu. No, ovaj problem ne ostaje samo u srednjim škola, sa ovim porokom neki čak kreću i u osnovnoj. Prema zvaničnim podacima "Batuta", u regionalnim centrima za odvikavanje od bolesti zavisnosti (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac), u poslednjih godinu dana na lečenju je bilo 1.057 narkomana.
 Prisetimo se imena- Kristijana F. Najpoznatija narkomanka 80-ih godina u Berlinu. Dvojca novinara upoznali su Kristijanu 1978. godine na suđenju protiv čoveka koji je podvodio devojčice, plaćajući im usluge heroinom. Da bi obelodanili problem narkomanije razgovarali su sa Kristijanom. Na osnovu toga nastala je kniga- potresno svedočanstvo devojčice koja je sa 14 godina postala heroinski zavisnik. Dve godine kasnije snimljen je i film. Čak i danas, posle svega, vlasti okreću glavu i odbijaju da prihvate prostituciju i dilovanje po ulicama širom sveta.
Koga god pitali svi će vam ,sa gađenjem ili sažaljevanjem, odgovoriti da su deca kriva.Međutim evo jedne izjave koja će dokazati da su deca kriva isto toliko kao i njihovi roditelji- "Mladi tragaju za uzbuđenjem, željni su isprobavanja, radoznali su i misle da su nešto postigli ako se drogiraju. Oni su, međutim, žrtve različitih okolnosti, a okolina često ima averziju prema njima.", kaže Vladimir Nešić, psiholog.
Broj zavisnika se povećava iz godine u godinu jer je činjenica da cene psihoaktivnih supstanci drastično opadaju.
Treba da se dogodi nešto veliko kako bi vlasti krenule da rešavaju ovaj problem. Iako je skoro u jednom stanu na Zvezdari pronađeno trideset dvoje mrtvih heroinskih zavisnika, država ne preduzima ništa. Mladi, a i stariji moraju shvatiti da je narkomanija bolest i treba je lečiti.

Darinka Stanimirović

Нема коментара:

Постави коментар