субота, 2. април 2016.

REPORTAŽA

Šetnja oko sveta
LJUDSKI MRAVINJAK
U potrazi za novinarskim iskustvom, obišli smo novinarsku redakciju dnevnog lista ’’Danas’’. Dočekala nas je nevelika, ali je veoma dobro raspoređena i organizovana redakcija kojoj veći prostor ni ne treba. 


               U dogovoreno vreme dolazimo ispred zgrade redakcije gde nas dočekuju dvojica momaka sa mikrofonom u rukama. Ispostavlja se da su to reporteri TDI Radija, koji se nalazi u istoj zgradi, na radnom zadatku. Našoj voditeljki Katarini postavljaju pitanje: ’’Koje domaće životinje lete na jug?’’ Katarina se snađe i u istom trenutku reče da domaće životinje ne lete na jug! Svi se nasmejasmo neuspelom pokušaju da je nasamare i krenusmo željni da saznamo nešto novo. Kakav zabavan početak jedne poprilično radne posete! 
                 Ulazimo u prljavi, stari lift i stižemo na 5. sprat, gde nas dočekuje momak iz obezbeđenja. Pitamo ga da li zna gde je Gordan Brkić, urednik internet izdanja novina. On nam uz šalu reče da ne zna da li ćemo ga videti jer je previše sitan. Nasmejali smo se, a onda je naišao Gordan, srećan što nas vidi. 
                  Ulazimo u redakciju. Oseća se miris papira. Svuda je gužva, svi negde žure. Svi žele što pre da završe posao i pređu na nešto drugo. U jednom uglu kancelarije sede urednici fotografije, dve jako fine gospođe.  Kada smo zamolili jednu od njih da nam pokaže kako se slike edituju, učinila je to sa zadovoljstvom. Bile su baš ljubazne i objasnile su nam kako se spajaju slike i tekst i ubacuju  na sajt. Pokazale  su nam i kako ga uređuju. U drugom uglu sedeli su novinari koji su žurno zapisivali nešto i kucali na kompjuteru. Bili su veoma zauzeti, pa nismo želeli da im smetamo. 
                   Otišli smo u salu za konferencije i tamo smo seli i razgovarali sa Gordanom Brkićem, našim domaćinom i urednikom internet izdanja Danasa.  Objasnio nam je detaljno kako sve funkcioniše i preporucio nam posao novinara, iako je naglasio da je on izuzetno težak i zahteva jako puno energije. Govorio je o novinarstvu ne kao o profesiji već opredeljenju i načinu življenja i da je bitno da se opredelimo i radimo kao novinar  u oblasti koju volimo. 
                  Razgovarali smo i o organizaciji redakcije, fakultetu koji treba završiti za novinara i raznim drugim temama. Nismo postavljali baš mnogo pitanja, jer smo otprilike na većinu već dobili odgovore. Bilo nam  je jako prijatno i opušteno smo ćaskali. Kada smo izašli iz sale sa neizostavnim primerkom izdanja Danasa vratili smo se da podsetimo naše prethodne sagovornice da pogledaju naš blog. Po izrazu lica videli smo da su poprilicno iznenađene. 
                   

                   Posle ,,sastanka" sa urednikom veb sajta, a ujedno i našim vodičem kroz redakciju Danasa, Gordanom Brkićem, uputili smo se na sprat da upoznamo i vidimo ostale novinare. Lep ambijent pružio nam je osećaj kao da smo kod kuće. Na prvi pogled ozbiljni novinari, u stvari su nas lepo dočekali. Sa terase na vrhu zgrade redakcije Danasa imali smo čast da bacimo pogled na drugi deo Beograda. Kao što su nam priredili dobrodošlicu, tako su nas i ispratili novinari Danasa. 
                   Sve što je lepo kratko traje pa se i naša lepa avantura brzo završila. Novinare smo ostavili da rade svoj posao, a mi pošli nazad  u Sremčicu. Zadovoljni posetom, krenuli smo zapravo svi zajedno, uključujući i Gordana, koji je imao neka posla na nekom drugom mestu. 
                   Redakcija dnevnog lista Danas nije pod jednim krovom, što smo i sami mogli da vidimo. Razmenjujući usput svoje utiske, vratili smo se kući bogatiji za još jedno neprocenjivo novinarsko iskustvo. 


Dara Stanimirović
Lazar Savić
Strahinja Đurić

Нема коментара:

Постави коментар